Kateus on katoava voimavara

Suomessa taas mutta uusin asentein ja säännöin.

Puhutaanpa hetki eräästä tabusta, nimittäin kateudesta.

Olemme kohta kymmenisen vuotta reissanneet Thaimaassa, jossa teen työtäni aivan samoin kuin täälläkin.

Alani ja tekemäni ratkaisut sillä saralla ovat mahdollistaneet sen, että voin tehdä työtäni missä vain, kunhan on läppäri ja verkkoyhteys.

Alkuaikoina kohtasin järkyttävän määrän kateutta, koska päätin alusta lähtien kertoa kaikesta avoimesti, blogijuttujen ja SoMe-kanavien kautta. Olisin voinut olla hiljaakin, mutta valitsin opetuksen tien.

”Miksi perkeleessä tuokin hamppari saa ja voi tehdä työtään auringossa, kun minä en!” -oli hyvin yleinen äänetön reaktio.

Nyt kun tuhannet ovat seuranneet perässä ja tekevät jopa vuoden ympäri töitään milloin missäkin (Nomad -työntekijät), vastarinta alkaa onneksi hiipua. Ymmärretään mikä on mahdollista ja miksi niin tehdään.

Juttelin tällä reissulla asiasta useiden talomme ”etätyöläisten” kanssa. Heitä oli Tanskasta, Australiasta, Englannista jne. Jokaisella oli tismalleen samanlaiset kokemukset kohtelusta ja asenteista.

Kateus jäi suunnitelmallisen työn alle

Pitää ymmärtää se, että tällaisen elämäntavan on mahdollistanut pirun tarkka vuosien suunnittelu ja mm. tietoinen lapsettomuus. Ei niihin kuka vain pysty.

Ensiksi sinun pitää rakentaa yritys, joka toimii vuodesta toiseen, vaikka oletkin fyysisesti kaukana. Sitten pitää saada asiakkaita, jotka ymmärtävät todellisen minäsi, eli  tietävät olevasi luotettava ja ahkera, vaikka et olekaan täällä.

Muun elämän osalta lapsettomuus helpottaa tässä asiassa. Ei ole tarhoja, kavereita, mummeja ja pappoja, kouluja, harrastuksia, joihin lapsia kuljetella. Miinuspuolet siitä päätöksestä tulevat vastaan viimeistään vanhempana – ei ole lapsia pitämässä huolta.

Älä siis koe kateutta, ellei se anna sinulle kiukkuvoimaa. Me maksamme näennäisesti kivannäköisestä elämäntavastamme kovaa hintaa. Kukin taaplaa tyylillään, mutta pääasia on olla toisille ystävällinen ja nauttia jokaisesta päivästä kun vielä on terve. Eikös?

Pikku Apuri