(kuva: Onkohan Sultan Kösen kasvanut 251 cm:n pituuteensa väkisin?)

Suomessa on kasvuyrityspakko. Kaikkien yritysten pitäisi kasvaa ja työllistää siksi, että työttömiä on paljon. Muita ei edes noteerata. Se on lyhytnäköistä ja tyhmää.

Vaan poliitikko pitää hypestä. Ja kasvu on suurin hype-sana nyt. Poliitikot ajattelevat, että sillä sanalla saa ”yhdellä klikillä eniten ääniä”. ”Menkää ja täyttäkää maa kasvuyrityksillä!” -sanoi Jeesuskin.

Olen aina mieltänyt asian niin, että kasvu tulee orgaanisesti jos siihen on edellytys.

Kuten (ihmis)eläimenkin kasvu. Geeniperimä ja oikea ravinto antavat hyvät edellytykset mahdolliselle kasvulle – pituudelle. Yritysmaailmassa se edellytys vaatii hyvän tai ylivertaisen tuotteen/ palvelun. Ei väkisin voi kasvaa menestyksekkäästi.

Kasvu ei saisi olla tavoite eikä maali, vaan seuraus oikeasta toiminnasta.

Normaali yritys

Suomesta löytyy n. 185 668 kpl:tta yrityksiä, jotka eivät halua kasvaa väkisin.

Esim. Viidakkorumpu on jo yhdeksän vuotta tarkoituksella pitänyt itsensä pienenä. Se päätös antaa enemmän vapaa-aikaa, yrityksen on mahdollista kääntää strategiaansa heti, byrokratian ja johtamisen määrä pysyy minimaalisena, jne. On vain hyviä puolia.

Silti olemme aina ajatelleet, että jos keksitään loistava tuote tai palvelu, siitä tehdään oma yrityksensä jos tuote/ palvelu menestyy – ja se yritys saa sitten kasvaa. Vissi ero.

Pikku Apuri