lived_experience

Mitkä seikat vaikuttavat arvoihimme? http://valuesandframes.org/handbook/4-how-values-change/

Huima teknologinen ja tieteellinen kehitys, maailman kutistuminen, globalisaatio jne. jne. ovat johtaneet meidät ”tie päättyy” -merkille. Kohta teemme talot ja työkalutkin itse. Kaupat siirtyvät lopullisesti bittiavaruuksiin. Silti…

Henkisesti turhauttava työ ja turhaa auttava tavara on out

En tiedä enää ketään, joka arvottaisi enää (huonon) työnteon terveyden, perheen ja ystävien ylle. Enkä ketään, joka ei hakisi koko ajan työtä, jota voisi tehdä vain tarpeeksi, joka osuisi tekijän arvoihin ja kiinnostuksen kohteisiin. Vielä viitisen vuotta sitten ihmiset raatelivat itsensä henkiverille työpaikoilla, jotta saisivat valkoisen Möjligt -kulmasohvan takkahuoneeseensa.

Lähes kaikki ystävämme ja tuttavamme ovat vähentäneet merkittävästi tavaroiden ostamista, saati sen hamstraamista. Nyt kaikki myyvät kamaa pois kirppareilla. Samalla he havahtuvat siihen, että mitä me tehdään näin isolla talolla? Miksei pienempikin riittäisi? Mitä näin kalliilla autolla? Halvempikin käy.

Jengi tonkii roskislavoilta ja kaatiksilta hyväkuntoisia kuntopyöriä, 50-luvun kalusteita jmv., kun jotain tarvitaan. Siihen tarjontaan ei Ikeakaan (vielä) pysty.

Firmaa ei kiinnosta – ei minuakaan

just-give-me-money-and-ill-do-shit-for-youNyt isokin joukko on oppinut, että yrityksille olet vain resurssi. Kun resurssille ei ole tarvetta, se de-resurssoidaan heti. Sitä saat mitä tilaat, joten harva repii selkänahastaan enää yölampun valossa.

Johtajien stay, go, welcome ja bye-bye -bonukset kertovat tarpeeksi ajastamme. Eli jos tuut, meet, oot tai vaihdat, maksamme sulle satoja tuhansia – palkan päälle???!!?!

Pertinnotkon lampolan isäntä Jartti-Petterikin ymmärtää, ettei tässä-voi-käydä-hyvin. Ainakaan samanlaisella pelillä.

Uusia tuulia

Tavaroiden, tiedon, ideoiden, jne. jakaminen on täällä. Auton, sirkkelisahan tai lumilingon käytön voi jakaa. Uudet ideat heitetään skisseinä vapaasti muiden kommentoitavaksi (siihen en vielä ole uskaltanut). Osaaminen ja ajatukset näytetään avoimesti muille. NDA:t (jenkeistä apinoitu Non Disclosure Agreement) alkavat nuupahtaa.

Meneillään on myös iso buumi yrittämisen henkisten esteiden poistamisessakin. Taivaat ja helvetit, Sarasvuot ja Tolvaset kylvävät positiivisuutta ja armoa. On ihan ok myös epäonnistua, mutta silti kivampaa onnistua. Intohimoalalla onnistuu paremmin. Toim. huom. Re-work oli paljon ennen samalla asialla.

Mitä tekee päätäntävalta?

Ei riitä, että vientiteollisuutemme on seis. Suomea pitkään kannattaneet sisämarkkinatkin jo sakkaavat: Emme osta edes enää toisiltamme.

Mitä tekee maamme johto? Ihan samaa kuin ennenkin: tulopoliittisia ratkaisuja, keskitettyjä palkkaneuvotteluita, puolueiden SM-liigaa (eli suosituimmuusprosenttien seurantaa), verojen & eläkemaksujen nostoja, ja varsinkin pienempien yritysten toiminnan polkemista entistä syvempään alkusuohon.

Jo ihmisten arvo- ja ajatuspohjaiset muutokset ovat niin suuria, että prosessit ja järjestelmät niiden taustalla pitäisi miettiä kokonaan uusiksi. Vanha ei enää uudessa toimi.

Alkaa voisi esim.:

 • KELA ja muut ”sossut” alas – n. 500€ perustulo tilalle (sen päälle työtulo)
 • Eläkekatto 5000€:oon heti – kukaan ei tarvitse, eikä meillä ole varaakaan enempään
 • Yrittäjien TyEL + YEL-maksut suhteutettaisiin liikevaihtoon ja/tai henkilölukuun
 • ALV reaaliaikaiseksi kuten Hollannissa. Eli ALV poistetaan heti laskuttaessa valtion puskurirahastoon tmv. instanssiin. Ei 3-6kk:n ylläreitä enää.
 • Listaa kommenttina lisää!

Pikku Apuri

0 Vastausta
 1. pikkuapuri
  pikkuapuri says:

  EDIT: Laitan tänne saman kuin Facebookinkin kommentteihin:

  Se on kyllä makeeta, kun kirjoittaa 3800 sanaa, niin jos joukossa on perustulo -niminen sana, kaikki nousevat heti takajaloilleen Koko jutun pointti oli listata keinoja, joilla tästä oikeasti noustaan, ei keskustella yhdestä termistä. Mutta mitä siihen perustuloon, niin siihenhän voi sorvata vaikka minkälaisen työehdon?

  Vastaa

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.