HS | Ei tätä kestä enää, eduskuntaan pitää saada muutosneuvottelut
Ei tätä kestä enää, eduskuntaan pitää saada muutosneuvottelut
Lukijan mielipide|Maksamme hurjia summia siitä, että eduskunnassa ei hommat toimi. Miksemme laittaisi sitä kuntoon?
On yksi ja samalla ylin taho, johon eivät ole kehityksen portaat koskeneet vuosikymmeniin. Eduskuntamme on paitsi käytökseltään, myös työprosesseiltaan kuin jostakin 1970-luvun syövereistä. Kansalaisina edustajat tekevät siellä meille töitä, eli olemme heidän työnantajiaan. Nyt on aika vaatia sinnekin perustavanlaatuinen siivous. Niinpä vaadin muutosneuvottelut eduskuntaan.
Prosessit pitää saada tehokkaammiksi. Maksamme hurjia summia siitä, että eduskunnassa eivät hommat toimi. Miksemme laittaisi sitä kuntoon?
Edustaja Pauli Aalto-Setälä (kok) kirjoitti aiemmin sekavuudesta:
”Mitähän tapahtuisi lainsäädännön laadukkuudelle ja hyvinvoinnille, jos työskentelytapojamme modernisoisi? Häiriökäyttäytymiseen puututtaisiin, teatraalisuudesta ja panettelusta luovuttaisiin?”
”Vastuu on jaettu niin moneen eri paikkaan, ettei sitä enää ole. Se on systeemitason ongelma. Eduskunnassa vastuu ei kulje linjassa eikä matriiseissa, vaan johtamisjärjestelmä on kattilallinen jäähtynyttä spagettia. Makaronit menevät solmuun ja on vaikea irrottaa toisistaan. Parlamentaarisesti on rakennettu kaikenlaisia hallinnon tasoja, joilla valtaa ei ole mutta johtaja-titteleitä kyllä, jotta joka puolueelle riittäisi.”
Mitä pitää muuttaa heti?
YLE:n jutussa listattiin taannoin pääkeinot, jotka olisi otettava käyttöön: vähemmän valiokuntia, poliitikkojen vastuurooleja rajattava, tiukempaa kokouskuria, aikaa syömiselle, ihmissuhteille ja liikunnalle (lisäisin: mutta lomia vähemmälle) ja käyttäytymisrikkomuksista ulos eduskunnasta.
Lisäksi vaatisin itse edustajille käyttäytymissäännöt. Käyttäytymisrike tulisi heti typerästä kielenkäytöstä ja/tai käytöksestä. Kolmesta rikkomuksesta ulos ja varajäsen tilalle.
Lisäksi selvitettäisiin puolueettoman tahon toimesta, miten työprosessit talossa kulkevat ja parannettaisiin ne edes 2000-luvulle. Niin muuallakin toimitaan, miksei sitten valtiomme ylimmässä päätäntäelimessä?
Jari Liitola, mikroyrittäjä, Pikku Apuri, Turku