Helppous voittaa ja se on niin väärin

Sanoin jo muutama vuosi sitten, että kuljemme kohta yhden lempileffani, Wall-E:n polkua. Ja kas, kun nyt katsoo Aurajokivarteen, siellä kulkee hieman tukevahkoja hahmoja sähköpotkulaudoillaan, imien jotain smoothiejuomia. Holoscreenit puuttuvat vielä.

Mietimme taas aamulla kiitollisuuden ja hyvän olon hetkiä. Ne ovat kaikki olleet sellaisia, jossa itsensä piti haastaa ja palkinnon eteen piti tehdä työtä. Nyt tuntuu, että kaikki PITÄÄ saada mahdollisimman helpolla – ja heti.

Lähiliikkumisessa on mahtavaa kohottaa kuntoa ja vähentää pääläskiä. Ei liukua mahdollisimman helpolla lähtö- ja loppupisteiden välillä. Ymmärrän kyllä jos tekee fyysistä työtä, ei tarvitse niin paljoa ”vapaa-ajan lihasvoimaa”. Mutta jos et tee, sinun pitää liikuttaa itseäsi, jos haluat elää – todennäköisesti – terveemmän loppuelämän.

Ja miten hyvä olo tuleekaan saunan jälkeen, JOS olet sen käsin lämmittänyt ja/tai sitä ennen tehnyt ison työ- tai liikuntasuorituksen. Lutterilaisuus on selkärangassa.

Työsuoritus voi palkita myös siksi, että teit jotain, joka antaa hyvän olon muusta kuin fyysisestä syystä. Pieni esimerkki:

Tein vuosi sitten patiollemme porrastasanteen jämäpaloista. Ajattelin, etten raaski heittää kallista lehtikuusta haaskuun, vaan rakennan paloista jotakin. Sitten tuli mieleen väliaikainen porras terassin oven eteen. Ja kas, olemme tykästyneet siihen nyt niin, ettei tulisi mieleenkään korvata sitä. Nyt saan joka kerta pienen hymyn, kun astun sen kautta terassille. Ja Pia tekee moisia oivalluksia torpallamme lähes jokaisena päivänä.

Paloista tehty porrastasanne.

Saman tyydytyksen tunteen saamme joka kerta, kun opin jotain uutta WordPress-sivurakentelussa tai Pia löytää jonkun uuden toiminnallisuuden Adoben ohjelmistoista. Yleensä moisten avulla asiakas saa vielä jotain ekstraa työhönsä.

Joule rahaksi?

Myös muutamia vuosia sitten pohdimme Ranin kanssa uudenlaista rahayksikköä, Joule-rahaa. Siinä palkinto olisi suoraan sidottuna suorittamasi energian määrään. Raskasta fyysistä työtä tekevät saisivat selkeästi joulemitattavan palkkion, kun taas pääosin osapäätöitä tekevät (pun intended) ehkä inan ”eripainoista” tuloa. Mittaus tehtäisiin ihanalaisten antureiden avulla. Nyt palkat ja palkkiot on usein sidottu aikaan, joka on ehkä typerin keino näin 2020-luvulle siirtyessä.

Liiku!

Liikkumalla saa todistetusti paremman olon ja helpottaa pääpaineita. Varsinkin liikunta ulkona, luonnossa. Kuntosaleilta en ainakaan itse saa samaa.

Jos kuitenkin valitset liikkumattomuuden ja helppouden, ole valmiina maksamaan siitä hinta, rahassa, fysiikassasi ja henkisessä hyvinvoinnissasi.

Tässä vielä Ylen Tiedepuolelta wanhoja neuwoja: