Tänä aamuna kävin taas dermatoskooppisen silmän alla, eli erikoisihotautilääkäri Saara Huovisen vastaanotolla Terveystalossa. Olen käynyt hänellä 6kk:n välein siitä asti, kun sain äkillisen melanoomadiagnoosin 2,1 vuotta sitten, kesällä 2016. Yrittäjänä maksat 30 minuutin tutkimuksesta 112,40€ kerta, mutta en ole koskaan maksanut mitään näin iloisena. Olen nimittäin terve.

Iloinen maksu.

Kun saa melanoomadiagnoosin ja tauti saadaan leikkauksella sinulta pois, seuraavat kaksi vuotta ovat kriittisintä aikaa. Monille tauti leviää tai uusii sinä aikana. Itsellä melanoomapatti oli niin pintaesiintymä (arvot 0,8, clark II, mitoosit 0), eikä siis ollut päässyt vartija- saati imusolmukkeisiin ja sitä kautta verihighwaylle, niin ennuste oli jo valmiiksi parempi.

Nyt olen siis virallisesti taas terve ja aion nauttia siitä.

Käyn Saaralla edelleen vuoden välein ja siinä välissä tutkimme Piuskin kanssa kroppani muutaman kuukauden välein, tai ainakin aurinkomatkojen jälkeen.

Alussa, taudin yllätettyä, olin pitkään paniikissa. Kuljin zombiena varjoisia kujia. Nyt olen oppinut taas elämään auringon kanssa. Eräs ihotautilääkäri kiteytti ihosyövät hyvin:

Auringon vaikutus ihmisen kehoon on malja. Yksittäinen palaminen ei välttämättä vaikuta, mutta elämän aikana saadut UV-säteet täyttävät maljaa, joka jokaisella on erikokoinen.

Valkoihoisilla, ihotyyppi 1:n ihmisillä, malja on pienempi. Itsellä on melko tumma iho, mutta omaa riskiä kasvattavat sadat luomet, vaikkakin melanooma tulee todella usein paljaaseen ihokohtaan, ei luomeen. Näin kävi minulla. Vain Piuskin terävä huomiokyky pelasti minut melanooman leviämiseltä. Menin lääkärille ajoissa.

Ja muista: Jos luomi tai patti vaivaa sinua, otata se pois ja tutkituta se patologisella. Lääkärit ovat usein väärässä.

Kolme opittua elämänviisautta melanoomamatkan varrelta:

  1. Katso aurinkolomalla ja kotimaan aurinkopäivinä UV-kerroin – joka päivä. Lämpötila on yksi hailee, mutta UV on se juttu. Suojaudu varjoon tai 50 kertoimen rasvoin ja vaattein, kun kerroin huitelee 3+ lukemissa. Saatika jos se ”Kreikkalukemissa 6-10 tai Thaimaasellaisissa 10-15”. Lataa huippuhyvä UV-sovellus esim. Apple-puhelimeesi tästä.
  2. Älä välitä sitäkään vähää mitä muut sinusta ajattelevat. Tee ja elä itse itseäsi ohjaten.
  3. Iloitse jos olet terve, sillä kun et enää ole, sinua vituttaa ettet ymmärtänyt arvostaa terveyttäsi vielä kun sellainen olit.
0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.