Olen seitsemättä vuotta pienyrittäjänä. Halusimme tosin jo alusta pitää toiminnan tasaisen pienenä, emmekä kasvaa, mutta tehdyillä päätöksillä voi kuolla suuri osa Suomen pienyrittäjistä.

Lukuja:

  • Suomessa on yli 300 000 yritystä, joista pk-yrityksiä on 98 prosenttia
  • Alle 10 hengen yrityksiä on 94% (eli melkein kaikki)
  • Pk-yrittäjät tuottavat Suomen bruttokansantuotteesta arviolta 75 prosenttia
  • Ne työllistävät (vielä) noin 70 prosenttia Suomen työvoimasta

Kaikki pakolliset sekä välilliset maksut nousevat

Eläkemaksut (yEL ja TyEL) ovat jo nyt aivan käsittämättömällä tasolla, ja käyrien mukaan kymmensien prosenttien nousussa myös tulevina vuosina. Miksi (nuori) yrittäjä maksaisi eläkemaksuja, kun sen saamisesta itselle ei ole mitään takeita?

Vakuutusmaksut nousevat tasaisesti 5-10% vuosivauhtia. Ja niitä yrittäjällä riittää. Olisiko meilläkin minimistä huolimatta yli yhden käden sormiluvun verran erilaisia vakuutusmaksuja?

Vuokrahinnat kohoavat kysynnän puoliintumisesta välittämättä, koska omistaja on usein niin iso pankki-, vakuutus- tai liikeyhtiö, että kun kusessa ollaan -tieto saavuttaa mahonkipöydän pään, kaupungit ovat jo tyhjiä, kansainväliset ketjuliikkeet pois lukien. Kohta ei ole siis varaa vuokrata toimitilaa yritykselleen.

Yrittäjällä ei ole työttömyysturvaa, ellei hän pura ja tuhoa kaikkea kovalla vaivalla rakentamaansa, ja silti päätös saada työttömyyden turvaksi tukea on usein mahdottomuus. Siitä on jo avoimessa ministeriössä aloitteen aloite.

Nyt päätettiin nostaa edelleen alv:a. Tulee tunne, etteivät tiedä yrittämisestä hirveästi. Eduskunnalle alv:n nosto on 830 miljoonaa euroa plussaa ensi vuoden kirjoissa. Montako miljardia häviää tulopuolelta?

Murros

Mm. Tietoteknisistä, ekologisista ja teknologisista syistä monet alat ovat muutenkin taiteilua uuden oppimisen ja vanhan säilyttämisen nuoralla. Jälleenmyynti on jo siirtynyt/siirtymässä verkkoon, kulutusta pienennetään ilmastonmuutoksen ja maailman säilymisen takia, jne. jne.

Yrittäjä -sana on kuvaava. Se on jatkuvaa ”säätämistä” olemassaolostaan, ainakin pienillä. Muutos on päivittäistä. Onni on hetkissä ja kuolema kuukauden päässä.

Kysymys?

Miksi yrittäjä on Suomessa paria-luokan eliö ja samalla valtionjohdon juhlapuheiden kuningas? Mitä he mahtavat nähdä päätöksiensä päässä?

Nyt on oikeasti viimeinen aika korjata tilanne. Viro, tai muu yrittäjiä paremmin kohteleva maa saa jo nyt osan meistä veronmaksajikseen. Se mitä näillä päätöksillä tuetaan ei ole start-up, vaan finish-down -yrittäjyys.

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.