Tähän on tultu. Lainat on maksettu, riittävä omaisuus hankittu – maailmamme on valmis.

Enää ei tarvitse rehkiä jonkun Luxemburgin kautta Bahamalle rahansa vievän megakonglomeraatin selkänahkana. Yrittäjänä pysymme niin kauan kuin mahdollista, koska vapaus. (Vaikka Suomi kovasti koittaakin tappaa kaiken pienyrittämisen.)

Olemme hyväosaisen valtion hyväosaisia. On monia, jotka joutuvat tekemään mitä tahansa maksaakseen elämänsä.

Mitä tahansa on perustyötä, joka on onnistuttu tappamaan huonolla johtamisella, ahneudella ja välinpitämättömyydellä: Monelle tulee Bore-Out. Työ ei anna muuta kuin rahan, ja sitäkin vähän.

On siirrytty merkityksellisyyden aikaan.

Työn pitää antaa tekijälleen moraalinen, eettinen ja merkityksellinen potku ja tausta. Vain aitoja, läpinäkyvästi toimivia ja viestiviä yrityksiä arvostetaan. Muut ovat jo merkityksettömiä.

Palkan suuruudellakaan ei ole niin väliä. Jos on olemassa yritys, joka antaa (lähes) yrittämisen vapauden, tekijälleen aidon olemassaolon merkityksen ja arvon, tekijöitä kyllä riittäisi. On tuntuma, että lähtökuopissa tömisee kymmensien tuhansien jalat.

Vaan kun katsoo vapaita työpaikkoja, valtaosa on bore-out -työtä eri muodoissaan. Se vaan ei valtaosalle enää kelpaa, sanoi kuka tahansa, mitä tahansa. Suomi on niin korkean elintason maa, että sanonta: Kaikki työ on arvokasta, ei päde enää.

Tuttupiiristä löytyy moisia. Elämän käännyttyä jo saamapuolelle, aheusyritykset vaativat, että uhraat 8-12 tuntia ilta- ja viikonloppuaikaasi, jotta ko. ulkomainen pörssiyhtiö voisi näyttää osakkeenomistajilleen joka 3:s kuukausi aina vaan paremman tuloksen. Ja jollei näytä: YT-”neuvottelujen” kautta pihalle kiviä potkimaan.

Jollei yritys sitoudu tekijäänsä, ei sitoudu enää tekijäkään yritykseen.

Mukavuuskin ratkaisee

Esim. kaikki hoiva-alan työt ovat kaikki merkityksellisiä, muttei sinne silti jonoteta. ”Minähän en vanhusten pyllyjä pyyhi” -kuuluu monen suusta. Onko siis niin, että työn pitää olla sekä mukavaa että merkityksellistä?

Niitä paikkoja ei montaa ole.

Jos Suomi tekisi oikein, se helpottaisi yritysten perustamista ja eritoten pienten elinmahdollisuuksia. Uskon, että uudet tekijät perustavat asenteeltaan merkityksellisempiä yrityksiä, joihin halutaan töihin.