En ole kasvuyrittäjä, koska välitän terveydestäni

6207251898_185683592e_zJuuri esille tuotu ns. hallituksen kehysriihi antaa meille lisäraippaa, koska yritykseni ei ole kasvuyritys. Muuten mielestäni onnistuivat päätöksissään kohtuullisesti.

Taustaa

Koko länsimainen yhteiskuntamme perustuu edelleen kasvuun ja kuluttamiseen, lisää sitä ja tätä. Kaikki järjestelmät on rakennettu sille mallille.

Siksipä kaikki päätökset tehdään tuohon samaan muottiin, ”koska niin on aina tehty”. Kokonaisen taustaideologian muuttaminen järjestelmineen on kaikille liian työläs edes ajateltavaksi.

Start up -ikä, burn out ja terveys

On hienoa, että kotikaupungistani ja muualta löytyy koko ajan enemmän start-up -yrittäjiä, joiden suuntana on ”valloittaa osa maailmaa”. Globaali tietoverkko mahdollistaa sen. Ja siksi on hienoa, että heille uudistukset kääntyvät plusmerkkisiksi.

Se ikä milloin valloitetaan maailmaa, on 0-35 vuotta. Kaikki se kunnianhimo ja tarmo käytetään itsensä ja yrityksen hyväksi. Sen jälkeen moni pelaa jo enemmän ns. ”safetypossua”, eli himmaa tahtia.

Sitä teen nyt. Elämä ensin, työ sitten. Asiakkaita tosin tulee koko ajan enemmän verkon kautta, mutta koitamme pitää pintamme ja tehdä työt silti tällä nelihenkisellä miehityksellä. Se jo auttaa, että kaikki meistä osaavat nykyään tehdä verkkotuotantoja, minäkin.

Minulle onkin jonkun yli-innokkaan ihan turha tulla rutisemaan ”vanhanaikaisesta yrittämisestä”, ennen kuin on kokenut burn outin. Sain sen 10 vuotta sitten, 33-vuotiaana, kun en siihen asti ollut juuri muuta tehnyt kuin töitä – ja kovaa. Eräänä iltana toinen keuhkoni vain päätti sulkeutua. Oli se sen verran kova herätys, että muutin koko elämäni sen takia. Nyt pääosassa on terveys ja ennen kaikkea henkinen hyvä olo.

Sellaisia terveisiä hallitukselle antaisin, että ne tulevat Himasen sinikirjat ja muut kannattaisi suunnata myös siihen kasvavaan kansanosaan, joka ei suostu uhraamaan terveyttään kasvun alttarille.

Pikku Apuri