Asumme maalla ja kaupungissa – olemme muodin harjalla?

,

Olemme jo kuudetta vuotta asuneet touko-syyskuu -ajan maaseudulla, Taivassalossa. Elämisen suurimpia parannuksia on mahdollisuus vaihteluun. Ts. käy tylsäksi olla koko ajan samassa paikassa. Uusimpien tutkimusten mukaan olemme ilmeisesti osa suurtakin joukkoa.

YLE:n juttu, joka pohjautuu Sitran megatrendit -tutkimukseen, kertoi totuuden:

Megatrendit Sitran mukaan.

Megatrendit Sitran mukaan.

Megatrendit Sitran mukaan.

“…kaupungin ja maaseudun välinen vastakkainasettelu on keinotekoinen. Se herättää mielikuvia täyteen ahdetuista megakaupungeista ja autioituvista kylistä. Molemmat mielikuvat johtavat harhaan.

Todellisuudessa asuminen ja eläminen monessa paikassa on yleistynyt jo pitkään. Yhä useampi viettää puolet vuodesta kaupungissa ja puolet maalla.

Maaseutua tutkivan Helsingin yliopiston Ruralia- instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen kritisoi yksisilmäistä väestöennusteiden tuijottamista. Väestöennusteet pohjautuvat virallisiin kotipaikkoihin, eivätkä huomioi esimerkiksi vapaa-ajan asutuksen pienemmille paikkakunnille tuomia työllisyys- ja talousvaikutuksia.

– Niistä syntyy mielikuva, että ihmiset elävät vain kotipaikoillaan. Mutta kun katsoo vaikkapa Savonlinnaa kesällä tai talvella, sitä on vaikea tunnistaa samaksi kaupungiksi.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusartikkeli monipaikkaisuudesta(siirryt toiseen palveluun) toteaa, että tilastoinnin ongelmat vaikuttavat myös päätöksentekoon. Kun osa väestöstä jää virallisissa tilastoissa näkymättömäksi, heidän vaikutustaan ei huomioida päätöksenteossa tai suunnittelussa.”

Vaihtelun mahdollisuus antaa ilo elämään

Vanha rouva mahdollistaa elämisen maaseudullakin.

Nyt kun olemme saaneet 120 vuotta vanhan hirsirouvamme remontoitua kuntoon, voimme, kiitos ilmalämpöpumppujen, elää siellä lyhyitä aikoja jopa ydintalvella.

Tänä “talvena” (lumeton, märkä, pitkä syksy) olemme viettäneet Taivassalon torpallamme vuorokauden viikosta. Avasin taas Elisan 4G-boksiliittymän sinne, niin meillä on n. 20-30Mt nettiyhteys käytössämme. Kelpaa tehdä työtään ja katsoa Netflixiä, Yle Areenaa ymv.

Torpalle kun ajaa 45 minuuttia ja kurvaa pihaan, niin kaikki kaupungin häsä lähtee aivoista välittömästi.

Verotus pitää muuttaa

Fiksu tulontasaus olisi verottaa meitäkin pääasumiskunnan mukaan. Verotukseen merkittäisiin paikkakunta/ kuukausi. Mekin maksaisimme vähintään viisi kuukautta Turun sijaan veromme Taivassaloon. Jos meitä on Suomessa monia vastaavasti eläviä, niin pienet kunnat saisivat melkoisesti reilummat verotulot.