Mitä maksoit kerrostaloasunnon vastikkeesta vuonna 2004? Mitä maksat nyt, 2014? Veikkaanpa, että asumisen kustannusnousu on 50-80%?

Lifestyle

Mitä maksoit ruuasta silloin, mitä nyt? Jos vuodessa kurkun, perunan ja lihapullien kauppahinta nousee 50%, mitä maksamme (asumisesta ja) ruuasta … sanotaan vaikka viiden vuoden päästä, v. 2018?

Oletko valmis tähän?

VUOSI 2018

Olet maksanut kerrostaloasuntosi. Nyt maksat asumisesta pelkän kuukausivastikkeen.

2000-luvulla rakennettu talosi tehtiin aikataulupaineissa niin päin persettä, että sitä on pitänyt viime vuodet korjata rajusti. Tehdyt remontit ja kulunousu ovat nostaneet keskustakaksion vastikkeen 552€:oon kuukaudessa. Se on tuplaantunut viiden vuoden aikana, koska lämmitys-, vesi- ja jätehuoltokulut pelkästään ovat nousseet 150% vuodesta 2013.

Sähkönkin 100% hintanousu nostaa vitutuskäyrää. Ennen maksoit 50€/kk, nyt 100€.

Viikon ruuatkin maksavat kaksinkertaisesti. Ajatelkaa, että EU myytiin meille halvan ruuan avulla? Vaikka olet tarkan euron pariskunta, viikon ruuat vievät sinulta nyt 150€.

Olet siis lainaton, mutta pelkkä eläminen kotona tekee tiliinne 1252€:n kuukausittaisen loven.

Tuohon päälle laskuja, peruseloa ja vähän liikkumista, niin tarvitsette lainattomanakin 3000€:n bruttotulot – joka kuukausi.

Omavaraisuus on ainoa tie

IMG_5834

Kuva blogista: http://pientaelamaaetsimassa.blogspot.fi/2012/05/omavaraisuuteen-omakotipihalla.html: kuvassa on hieman alle viidensadan neliön piha. Tämänkokoisia suurten kaupunkien uudet tontit Suomessa tyypillisesti nyt ovat. Alle viidensadan neliön tontilla tilaa ei ole suurempien eläinten pitoon, mutta tältä pihalta löytyy kuitenkin kuusi kanaa, kaksi mehiläispesää sekä lihakaneja. Isot vihannestuotot saadaan kohopenkeistä sekä isosta kasvimaasta. Hedelmäpuita mahtuu tontille runsaasti, samoin marjapensaita.

 • Teet itse suuren osan asuntosi lämmityksestä: Hakkaat omistamaasi metsää, imet auringosta ja tuulesta sähkövoimaa.
 • Olet onnistunut myös saamaan pieneltä pelloltasi perusjuurekset ja vihannekset. Lihan, jos moista vielä syöt, saat naapurin maatiloilta.
 • Työt olet järjestänyt (ja kouluttautunut) niin, että voit tehdä niistä 80% kotoa. Valtaosan asiakastapaamisistakin hoidat videopuheluina ja -kokouksina.

Tuohon saa sitten lisätä kaikkea, omista vuohista ohrapaalitiivistyksiin, jos vain intoa sekä aikaa riittää. En keksi muuta lääkettä tulevaan, ainakaan jos puhutaan elämisestä maassa nimeltä Suomi. Keksitkö sinä?

Pikku Apuri

2 Vastausta
 1. Kalle Kirstilä
  Kalle Kirstilä says:

  Tilastokeskuksen mukaan ruokamenojen osuus talouksien menoista on parina viime vuonna noussut jonkun verran, mutta kun lukuja katsoo, voi todeta että ruuan osuus on yhä historiallisen pieni menoista. Suomessa tienaa sekä ruuan että palkkojen korkeasta verotuksesta huolimatta kuukauden ruuat pienellä työmäärällä. Itseasiassa jopa ilman työntekoa. Kun katsoo vaikka 90-luvun historiallisen talouskasvun aikoja, saatikka sitten vaikka blogistit syntymävuosikymmentä, selviää kuinka edullista ruokamme on. Toki jossain päin maailmaa, esimerkiksi Luxemburgissa, ruokaan käytetään vielä meitäkin pienempi osuus tuloista. Ellen väärin muista blogisti on joskus iloinnut Thaimaan edullisesta ja maukkaasta ruuasta. Maailman pankin tilastoista selviää se minkä moni länsimainen matkailijakin on siellä saattanut havaita, päivittäiseen ravintoon menee isolta osalta kansaa suurin osa tuloista, eikä kaikilla ravinnontarve edes täyty. Suomea huomattavasti epätasaisemmasta tulojen jakautumisesta huolimatta keskimäärinkin thaimaalaisen kotitalouden ruokamenojen osuus tuloista on noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Monessa muussa kehitysmaassa toki asiat ovat vielä huonommin.
  Silmiini osui aika hyvin tiivistävät grafiikkaesitys siitä kuinka halpaa ruoka meillä ja monissa muissa rikkaissa länsimaissa on.
  http://wsm.wsu.edu/researcher/WSMaug11_billions.pdf
  Toki moni meistä haluaisi vielä halvempaa ruokaa ja enemmän rahaa muuhun kulutukseen kuten vaikka vapaa-aikaan, matkailuun, harrastuksiin ja elektroniikkaan.

  Vastaa
  • pikkuapuri
   pikkuapuri says:

   Kirjoittaja avaa nyt elämänmittaisen keskusteluaiheen, johon tämänkään blogin tila ei riitä, joten totean vain, että vastaus meni hieman ohi pointin, mutta oli hyvin perusteltu 🙂

   Vastaa

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.