_58744846_1213277-horizon_304Ei olekaan pitkään aikaan aivo nyrjähtänyt. Nyt sen teki Prisma-dokumentti: Totuus kuntoilusta eli Truth About Exercise (BBC). Se tulee hieman muuttamaan omaa kuntoilurutiiniamme.

Meillehän tykätään valtion taholta yleistää kaikki ohjeistukset. Se on helpointa. Liikunnan, kuten monen monen muunkin asian kanssa pätee se, että yleistys ei toimi suurimmalle osalle meistä.

Olemme rehkineet tunteja viikossa kuntosalissa ja samanmoisen juoksemalla ulkona. Nyt talvisin olemme tehneet piiiitkiä kävelylenkkejä juoksun sijaan. Noiden lisäksi olen tehnyt seisten töitä jo 1,5 vuotta, jonka avulla (sekä liikunnan) olen saanut alaselkäsäryt muistojen unholaan. Siihenkin tuli tieteellinen vastaus jatkaa: tuoli tappaa miljoonia ihmisiä. Istu siis mahdollisimman vähän.

Dokumentissa otettiin verestä ensin perusarvot. Toivon, että lähitulevaisuudessa jokainen meistä voisi saada itselleen tuon testin, jos haluaa tietää kannattaako rehkiä tunteja kuntosalilla?

Koekaniinina toimivaa henkilöä, presentaattori Michael Mosleyta, testattiin kahdella metodilla: High Intensity TrainingHIT ja Non-Exercise Activity ThermogenesisNEAT. Ko. olevaan herrasmieheen koemetodit toimivat osittain.

(HIT) Kolme minuuttia viikossa kuntopyöräspurtteja, ja kaverin insuliini rupesi syömään verestä sokeria ja rasvaa paljon tehokkaammin. Tuo on ratkaisevaa, sillä rasva kulkeutuu myöhemmin läskipaikkoihin ja sokerikuorrutus veressä aiheuttaa diabeteksen. Hapenottokykyyn hänellä ei ollut vaikutusta, mutta sen tutkijat tiesivät jo etukäteen.

(NEAT) Metodin juju on kaloreissa, joita poltat arkihommien ja -päivän aikana. Viesti on selkeä: Älä istu ja kävele aina reippaasti sekä paljon. Maalaisjärkeä.

Muutos meillä

Itse aiomme ottaa mukaan tuon HIT-treenauksen. Parvelta löytyy rekumbentti, eli vaakamallin kuntopyörä, jolla täst´edes otamme kolme kertaa 20s superpolkemis-sessiot – kolmasti viikossa. Kävelemme jo joka paikkaan, enkä istu töissä, joten NEAT on jo käytössä.

Emme silti luovuta kuntosaliakaan, vaikka saatamme kuulua ihmisryhmään, jolle sillä ei ole vaikuttavaa merkitystä. On sillä vaikka mitä tiede väittäisi, nimittäin henkinen: aivoläskin poistaminen ja hyvä olo, joten siitä emme luovu dokumentista huolimatta.

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.