45-vuotiaan digimiehen terveysvinkit

Netti on pullollaan ohjeita “oikeaan” ruokavalioon, kuntoiluun, voimailuun ja elämään. Päätin kerätä tällaisen peruslistan, jotka tuntuvat sopivan erinomaisesti ainakin isokokoiselle, osittain rikkinäiselle, tietokonetyötä tekevälle miehelle (193cm/98kg).

Konetauot

Kun viettää työkseen ja myös vapaa-ajalla aikaa jollakin koneella 3/4 vuorokaudesta, ensimmäinen terveysvinkki on pitää siitä kaikesta kunnon taukoja (kuten Esko Valtaojakin neuvoo).

Netti täyttää pään tiedolla, mutta yhä enemmän myös kaikella paskalla, negatiivisuudella, huutamisella jne. Olen ottanut tavaksi pitää kaikesta kuukauden tauon n. puolen vuoden välein.

Miten moisen onnistuu kahden yrityksen vetäjänä ja tekijänä pitämään?

Olen siirtänyt yrityksen byrokratian (viestintä, laskutus, jne.) digitaalisiksi. Postiluukku kolahtaa siis enää satunnaisesti. Sen johdosta voin tehdä työtäni mistä vain – tai olla tekemättä.

Suurin vaara on kuukauden täyspysähdys myynnissä, koska myyn kaiken yrityksemme työn. Markkinointia suorittaa kymmenessä vuodessa kirjoitetut 2000 blogikirjoitusta ympäri nettiä. Ei siis haittaa, jos lisäämisestä pitää tauon.

Kuukauden tauko kaikesta digitaalisesta palauttaa elämän: Paremman parisuhteen, luonnon ja elon nautinnot, pään ja ruumiin rentoutumisen sekä yleisen virkeyden.

Kuntoilu

Ajoittaisena iskiasvikaisena ja kaksi kertaa (salibandyssä) olkapään sekä polven sijoiltaan menojen takia kuntoilumahdollisuudetkin rajoittuvat.

Lihaskunnosta pitää pitää vanhemmiten entistä parempaa huolta. Silti joudun kuntosalilla varomaan ärsyttämästä alaselkääni. Samoin juoksu kovalla alustalla (matto, asfaltti) on kiellettyä. Nopeat käännöt ja liikkeet no-no (sähly, laskettelu, squash ymv.). Mitä siis on jäänyt?

Olemme vaimoni kanssa tykästyneet pitkiin, 10-15 km:n reippaisiin kävelylenkkeihin ja luonnossa vaeltamiseen (lähinnä ulkomailla). Uinti on myös erittäin ok, kuten omaa painoa hyödyntävät lihaskuntoliikkeetkin, esim. punnertaminen, lankutus jne. Pidän Polar Loopin avulla huolen siitä, että saavutan 10-12 000 askeleen päivämäärän.

EDIT: Ja blogiani seuraavat tietävätkin, että olen kohta kolme vuotta tehnyt työni seisten. Minulla on torpalla, kotona ja toimistossa seisomapöydät – ilman tuoleja. Selkävaivat helpottivat heti.

ARKILIIKKUMINEN

Vanhan torpan omistajana kesäkauden liikunta tulee rakentamis-, fiksaamis-, maan kuokkimis- ja puunhakkuuhommista. Muina kausina sitten vaan kävelee (tai pyöräilee)  joka paikkaan, hylkää hissit jne. Ihan perusjärkeä käyttämällä voi pitää kropastaan huolta.

JUOMAT

Vanhemmiten alkoholin kulutus tuntuu vähentyvän, koska humalassa ei ole enää niin kivaa? Väkeviä olen aina ollut huono juomaan, enkä ole koskaan oluttakaan juonut arkisin. Juominen on aina ollut kavereiden kesken sosiaalinen tapa, ja usein ns. täysivaltainen sellainen 😉

Alkoholittomista juomme vain vettä, kuplavettä ja rasvatonta maitoa. Jätimme jo vuosia sitten kaikki sokerijuomat pois. Paheena on edelleen liiallinen kahvin litkiminen työpäivisin, varsinkin liian lyhyiden yöunien jälkeen.

UNI

Kärsin 70% vuodesta lievästä työstressistä (syys-kesäkuu). Uneni ovat yleisimmin klo 11-05 -välillä, eli herään aikaisin ja saman tien pää täyttyy työasioista, jolloin uudelleen nukahtaminen on mahdotonta.

Häiriöihin auttavat kokemukseni mukaan: Hyvä työtilauskanta ja sitä kautta taloustilanne, riittävä arkiliikunta ja tasapainoinen parisuhde.

Olen kokeillut melatoniinia, joka on luonnollinen nukahtamislääke. Vaan nukahtaminen ei ole ongelma, liian aikainen herääminen on 😉

RUOKA

Olemme aina tehneet itse ruokamme. Tuoreita ruokatarvikkeita, joista kehittelemme omaan makuun sopivia, terveellisiä ruokia: Patoja, pastoja, laatikoita, keittoja jne.

Nyt olemme jättäneet valkoiset jauhot, sokerin ja gluteenitkin pois. Syömme niin hyvää omaa ruokaa, ettei ravintolaankaan ole tarvis (ja Suomessa varaakaan) mennä. Välillä kuitenkin lipsun Kuningas Kebabiin tai muuhun – olen kuitenkin heikkorankainen ihminen 😉

Tässä kiva ja edukas keittoresepti ja yksi suosikkilaatikoistamme.