2018: Ilman perustuloa olisi tiukkaa

Automme kattoaukosta näkyy päättymättömien koivunlatvojen vilinä. Aurinkoinen keli ja olemme taas ajelemassa palaverista kohti Taivassalon torppaa. On toukokuu, vuonna 2018.

Jos palaveri oli tuloksekas, saamme talouteemme 1200€ lisätulot, perustulojen päälle. Laskimme juuri, että sillä voimme ostaa perunamaalle suojapeitot ja uuden aurinkovalon saunan eteiseen.

Tulot ja menot

Käteen jäävät tulomme ovat tipahtaneet hurjasti viime vuosina. Hallitus on jatkanut suurinta virhettään koko 2010-luvun tuhotessaan säästökuurillaan kotimaisen kysynnän. Ja yli 40 prosenttia kokonaisveroihin on pienituloisille katastrofi. Onneksi tajusivat korvata KELA-/Työkkärihelvetin perustulolla, muuten täältä olisivat jo kaikki kykenevät muuttaneet ulkomaille.

Onneksi mekin tajusimme varautua tulevaan jo hyvissä ajoin. Kulutasomme onkin nyt viilattu n. 700-800 euroon kuukaudessa. Se on kaksihenkiseltä perheeltä vähän, mutta tulotasoon nähden toimiva. Olemme sopivasti omavaraisia.

Koska käteen jäävät tulot ovat romahtaneet, suhteutimme ajankäytön uusiksi. Teemme työtä n. 3-4 päivää viikossa ja elämme vapaana saman määrän. Jos haluaisi tai olisi tarve lisärahalle, tekisi enemmän työtä. Emme tarvitse, emmekä halua.

NUORET, Eläkeläiset ja jämähtänyt työlainsäädäntö

Kauhistuttaa monen muun asema. Onneksi ehdimme tekemään riittävän omaisuutemme ennen digirakennemuutosta, mutta nuoremmat ikäluokat ovat kusessa, niin monin eri tavoin.

Pelkästään liian suuriin eläkkeisiin menee jättimäinen määrä rahaa. Eläkekatto olisi pitänyt tulla jo vuosia sitten, mutta eiväthän päättävät omiaan syö? Samalla kuitenkin kaikki pienituloiset eläkeläiset joutuvat taistelemaan kotonaan, koska ei ole varaa yksityisiin hoitopaikkoihin ja kunnan hoitopaikkoja ei juurikaan enää ole.

Suurin este on edelleen työlainsäädäntö, jota pääministeri Sipilä koitti saada joustavammaksi, mutta Suomen virallinen jarrukenttä, kolmikanta & AY-pamput, sai hankkeen taas torpattua.

Edelleenkään ei siis kannata palkata työntekijää. Nyt ei oikeastaan ole varaa edes olla yrittäjä. Ja edelleen voit olla vain yksi seuraavista: opiskelija, työtön, eläkeläinen, työntekijä, työnantaja tai yrittäjä. Kahta et saa?!!?

Siksipä itsekin vedin firmat laatikkoon ja laskutan erillisen laskutuspalveluyrityksen kautta. Vaikka maksan heille 20% kaikesta, on se paljon edullisempaa kuin oma yritys. Sairas maa?

SILTI, UPEA ELÄMÄ

Siinä viime vuosien maakohtaiset kuulumiset.

Totuus on se, että olen onnellisempi kuin koskaan. Moni ei ole näin onnekas. Paljon täällä on edelleen vinksallaan, mutta jos siitä osaa olla välittämättä, jos osaa aidosti nauttia jokaisesta terveestä päivästään, on kaikki edelleen erittäinkin hyvin.

Pikku Apuri