Lisätty todellisuus (Augmented reality) muuttaa kaiken

Virtuaalitodellisuuden (Virtual reality) pysyvä kynnys on sen vaativa hardware (tehokas kone, VR-“kypärä”), mutta lisätyn todellisuuden sovelluksia voi katsella jopa mobiililaitteilla sellaisenaan – ja jatkossa vain “silmälasein”. Siksi AR tuleekin muuttamaan kolmiulotteiseksi kaiken minkä voi.

Analyst Digi-Capital ennustaa AR-markkinoiden olevan $90 miljardin dollarin luokkaa vuosittain vuoteen 2020 mennessä, kun VR jää kolmasosaan siitä.

google-translate

Ensimmäisiä ja tunnetuimpia hyötysovelluksia alalla on Googlen Translate, jota jo monet meistä lienevät käyttäneen. Näytät vain puhelimellasi käännöstarpeen ja ohjelma kääntää sen kielelle jonka osaat.

HOLOGRAMMIT – MICROSOFT HOLOLENS

Hologrammiteknologialla voidaan palvella aidosti jo liike-elämänkin tarpeita ja kehitystyötä. Suurimpia odotuksia niskassaan kantaa Microsoftin Hololens, jonka tiimi onkin näyttänyt meille jo aika mahtavia demoesityksiä “mixed reality” -mahdollisuuksista, kuten tässä alla:

GOOGLE TANGO

Google ja muutkin jätit kiiruhtavat Microsoftin perässä. Tango on Googlen vastaus lisätyn todellisuuden kuningastaistoon. Tässä MIT:n demossa nähdään, miten mm. huonekalujen ostaminen on jo nyt helpompaa Wayfair -huonekalukaupan sovelluksen avulla:

SUOMI?

Mikä itseä eniten hämmästyttää täällä Suomessa on se, että miksei AR/VR -opetusta ole jo jokaisessa koulussa ja kursseja kaikissa kaupungeissa?

Me opettelemme vasta verkkokaupan perusteita ja nettisivujen tekoa. Ei kauaa tarvitse Googlailla, kun opettelumateriaaliakin jo löytyy. Tässä artikkelissa on niputettu aika hyvin vaatimuksia, käyttötarkoituksia ja kaikki muukin.

Lista ohjelmista, jolla voi alkaa opiskelemaan holoteknologiaa on jo pitkä. Itse aion tutkia jatkossa mm. open source -ohjelmistoja ja tietenkin testailla AR/VR -juttuja kauttaaltaan. Seuraava firmani on taatusti niihin keskittyvä, ellei talomalli-ideamme ehdi ensin.